Türkiye'nin güncel diri fay haritası açıklandı!

Türkiye'nin güncel diri fay haritası açıklandı!

PeyamaKurd - Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, (MTA) deprem üretebilecek risk haritasını güncelledi: 485 diri fay hattı var.

Türkiye’de deprem riskini ortaya koyan en güncel veri olan yenilenen Diri Fay Haritası, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlandı. MTA'nın son araştırmalarına göre, Türkiye genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyele sahip 485 diri fay bulunuyor.

"Doğu Anadolu fay hattı"

Türkiye’nin önemli fay hatlarından biri olan Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi’nden başlayarak, kuzeydoğu yönünde ilerleyip Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde sona eriyor. Bu hat, Hatay, Osmaniye, Antep, Maraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş illerinden geçiyor ve Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

"Kuzey Anadolu fay hattı"

AFAD'ın verilerine göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi Graben Sistemi ve Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde toplam 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. 80'den fazla ilçe ise aktif fay hatları üzerinde yer alıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi'nden başlayarak, doğu-batı doğrultusunda uzanıp Aras Vadisi’ne kadar devam ediyor. Bu kuşak, Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanıyor. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik de bu kuşak içerisinde yer alıyor.

"Batı Anadolu fay hattı"

Batı Anadolu'da, Ege Bölgesi’nde Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan diri fay hatları bulunuyor. Bu fay hatları, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’i içine alan bir deprem kuşağı oluşturuyor. Ayrıca, Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de aktif fay hatları bulunuyor.

"İstanbul ve Ankara"

MTA'nın diri fay hatları haritasına göre, İstanbul ve Ankara doğrudan diri fay hatları üzerinde bulunmuyor. Ancak, bu illerin yakınlarında yer alan diri fay hatları, her iki kentte de deprem riski oluşturuyor. Bu durum, özellikle nüfus yoğunluğu yüksek olan bu şehirler için önemli bir tehlike teşkil ediyor.

"Birinci derece deprem riskine sahip bölgeler"

MTA’nın yenilenen diri fay haritasına göre, birinci derece deprem riskine sahip olan iller şunlardır: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Dersim, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

"İkinci derece deprem riski taşıyan bölgeler"

İkinci derece deprem riski taşıyan iller ise Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Maraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak ve Ağrı olarak sıralanıyor.

"Üçüncü derece deprem riski altındaki iller"

Üçüncü derece deprem riski altında bulunan bölgeler arasında Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Urfa, Mardin, Kilis, Adana, Antep'in bazı bölgeleri, Maraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir bulunuyor.

En az risk taşıyan bölgeler"

Deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman olarak belirlenmiş durumda.