Yakalanan PKK'li: KDP'in güçlü olduğu yerlerde eylem yapmak için görevlendirildim!

Yakalanan PKK'li: KDP'in güçlü olduğu yerlerde eylem yapmak için görevlendirildim!

PeyamaKurd - Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikdad Miri ve Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı Divanı Genel Müdürü Dr. Eymen Mirani, Kerkük, Duhok ve Erbil’deki yangınlara dair yapılan soruşturmanın sonuçlarını ortak basın açıklamasında duyurdu.

Mikdad Miri, soruşturma kapsamında yakalanan 3 kişinin PKK ile bağlantılı olduğunu duyurdu. Ayrıca, ' faillerin suçlarını itiraf ettiğini' de sözlerine ekledi.

Son 1 yılda birçok yere saldırdılar!

10 Ekim ve 7 Nisan 2023’te Mall of Kerkük alışveriş merkezini yakmaya çalıştılar. Erbil’deki Lenge Pazarını (ikinci pazarı) yaktılar. Ardından Kuştepe’de bir dükkânı ateşe verdiler. 08 Nisan 2024’te Lenge pazarını bir kez daha ateşe verdiler. Erbil’in merkezindeki Niştiman pazarını yaktılar. 05 Mayıs 2024’te de Erbil’deki Kayseri Çarşısını ateşe verdiler. 01 Nisan’da da Duhok’taki Çele Pazarını ateşe verdiler.

Faille, 3 ilde ekonomiyi hedef almaya çalıştılar. Yangınların zararının 3 milyon dolarlardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

***

“Amaç Kürdistan Bölgesi’nin itibarına ve istikrarına zarar vermek!”

Görünen o ki;

PKK bağlantılı bu kirli girişimlerin amacı;

Kerkük, Duhok ve Erbil’deki pozitif istikrarı bozmak.

Yakalanan kişiler, PKK talimatı ile aynı eylemleri, Bağdat’ta da yapmaya çalışarak Kürdistan Bölgesi’nin ekonomisi ve güvenliğini de tehdit etmeye çalıştılar. 

***

Yakalanan kişiler ifadelerinde, Erbil-Duhok çarşısını yakanlar, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) üyesi ve PKK tarafından Kifri, Süleymaniye ve Sengeser’de eğitim gördüklerini itiraf ettiler.

Son dönemde Kürdistan Bölgesi’ndeki Duhok ve Erbil çarşılarında çıkan ve büyük maddi hasar çıkaran yangınları temel amacı, ortalığı karıştırıp hem hükümeti zor durumda bırakma hem de provokatif bir ortam yaratarak Erbil hükümetinin kazanılmalarını sabote etmek.

Kerkük çarşısında çıkan yangını PKK bağlantılı YNK’li kişilerin yapmış olması Kürdistan Hükümeti’nin güçlenen elini zayıflatıp, Erbil yönetimini Bağdat’a teslim olmaya zorlama olarak da okunabilir.

“Yakalananlardan biri YNK listesinden parlamento adayı olmuş!”

Ayrıca en dikkat çeken nokta ise, Duhok ve Erbil çarşısını yakanlardan birinin daha önce YNK listesinden parlamento adayı olması.

Hüner Fahreddin Ehmed isimli kişi, daha önce YNK listesinden parlamentoya aday olarak gösterilmiş.

Hüner Fahreddin, PKK tarafından eğitildiğini, Süleymaniye, Kifri ve Sengeser'de sabotaj, patlayıcı vb… konularda eğitim gördüğünü; KDP'nin etkili olduğu bölgelerde eylem yapmak için görevlendirildiğini itiraf etti.

***

PKK’nin örgüt yapılanmasının en önemli işleyişlerinden birisi ‘bağlantılı’ çalışmak. Yani bir eylemin ‘öncesi ve sonrası’ akışta sürekli bağlantılı olmak zorunda.

PKK alışılagelmiş KDP nefreti devam ederken son olarak, çarşı yakma olayını da KDP’nin üzerine yığarak, Kürdistan Bölgesi’nin bölgede güçlenen ivmesini ‘ekonomik sabotaj’ anlamında yıkmaya çalıştı.

“PKK bu defa nasıl bir açıklama yapacak?”

Ama asayiş birimleri kanı bozuklara ‘suçlarını itiraf ettirdi!’ Bu durum PKK açısından da hemen hemen bir ilki taşıyor. Çünkü PKK’nın temel prensibinde suçu asla kabul etmeme vardır.

Irak ve Kürdistan Bölgesi, PKK güçlerinin bölgede kalmasını hiçbir anlamda istemiyor.

Çünkü PKK bölgede kaldıkça, örgüt faaliyetleri neticesinde hem bölge devletlerini o topraklara çekiyor hem de Bağdat ve Erbil hükümetine birçok anlamda zarar veriyor.

**

Suçlular, suçlarını belgeler ile itiraf etmişken;

PKK kanadından nasıl bir açıklama geleceği ise

Merak edilenler arasındaki yerini koruyor…