Irak ve Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlıkları: Pazar yerlerini PKK’liler yaktı!

Irak ve Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlıkları: Pazar yerlerini PKK’liler yaktı!

PeyamaKurd - Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikdad Miri, Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki yangın olaylarına ilişkin yürütülen soruşturmaların sonucu açıkladı. Sözcüsü Mikdad Miri soruşturma kapsamında yakalanan 3 kişinin PKK ile bağlantılı olduğunu duyurdu.

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikdad Miri ve Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı Divanı Genel Müdürü Dr. Eymen Mirani, Kerkük, Duhok ve Erbil’deki yangınlara ilişkin yapılan soruşturmanın sonuçlarını düzenledikleri ortak basın açıklamasında duyurdu.

Basın açıklamasında konuşan Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikdad Miri, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek, güvelik anlamında yakın bir işbirliği içersinde olduklarını belirtti.

"Yakalanan 3 kişi PKK ile bağlantılı" 

Soruşturma kapsamında yakalanan 3 kişinin PKK ile bağlantılı olduklarını ifade eden Miri şunları söyledi:

“Şu an burada olanlar PKK ile bağlatısı olan şahıslardır, nihayetinde bunlar yasaklı bir örgüttür. 2023 yılının sonları ile 2024’ün başlarında 27 dükkânın yandığı başta Kerkük’teki yangınlar olmak üzere Duhok’taki Pazar yangınları, ardından Erbil’deki yangınları incelediğimizde, iş yerlerinin hedef alınması insanların çıkarlarının hedef alınması bu yangın olaylarının arkasında tehlikeli ekibin olduğu sinyallerini vermişti.

İstihbarat ekipleri başta olmak üzere diğer federal birimler sayın başbakanın bizzat gözetiminde bir ekip yangınları soruşturmaya başladı.

"Yangınlar kasıtlı ve planlı çıkarıldı"

Yapılan soruşturmaları neticesinde bu yangınların kasti ve planlı bir şekilde yapıldığı ortaya çıktı. Yangınlar gizli bir şekilde başlatıldığı için faillerini bulmak zorlaşıyor. Tatlı paketi veya sigara paketinin içerisine konulan yanıcı bir maddeleri bir süre sonra yanması için bir yere atıyorlardı. Yangınlar anında çıkmıyordu, neredeyse 10 saat sonra alev alıp yangın tutuşuyordu. Üç ilde ekonomiyi hedef almaya çalıştılar. Söz konusu yangınların zararı milyon dolarlar olduğu tahmin ediliyor.

"Failler suçlarını itiraf etti"

Bu nedenle uzman ekiplerimiz ileri teknik ve teknolojilerle Kürdistan Bölgesi ve diğer ilgili kurumlarla birlikte çalışarak olaylarla ilgili ipuçlarına aynı zamanda faillerine ulaştık. Daha sonra yapılan muazzam bir operasyonla yakalandılar. Failler suçlarını itiraf etti.

Yakılan yerleri huzurunuzda belirtmek istiyorum, 10 Ekim 2023’te Mall of Kerkük alışveriş merkezini yakmaya çalıştılar. 7 Nisan 2024’te bir kez daha Mall of Kerkük’ü yakmaya çalıştılar. Bu girişimlerin ardından Erbil’i hedef aldılar. Erbil’deki Lenge Pazarını (ikinci pazarı) yaktılar. Ardından Kuştepe’de bir dükkanı ateşe verdiler. Daha sonra 08 Nisan 2024’te bir kez daha Lenge pazarını ateşe verdiler. Erbil’in merkezindeki Niştiman pazarını yaktılar. 05 Mayıs 2024’te de Erbil’deki Kayseri Çarşısını ateşe verdiler. 01 Nisan’da da Duhok’taki Çele Pazarını ateşe verdiler. Ekiplerimizin soruşturması kapsamında bir şüpheliyi yanındaki bir takım kimyasal madde ile yakaladı.

Yaptığımız inceleme sonucunda söz konusu maddelerin pazar yangınlarında kullanıldığı ortaya çıktı. Bu maddeler bölgede bir yere atılıyordu, uzun süre sonra alev altığı için failleri bulmak zor oluyordu. Başka materyallere de el koyduk.

“Bağdat’ta da yapmaya çalıştılar”

Bu olayların faili PKK’dir, malumunuz bunlar yasaklı bir örgüttür. Amaçları bu ülkenin ekonomik çıkarlarına darbe vurmaktı, aynı zamanda Kerkük, Duhok ve Erbil’de istikrarı bozmayı amaçlıyorlardı. Aynı girişimleri Bağdat’ta da yapmaya çalıştılar. Bu eylemlerle Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik ve güvenliği üzerinde etki etmeye çalıştılar. Söz konusu pazarları ateşe vererek halkı endişeye sevk etmeyi amaçladılar. Bu suçu işlerken metotları belliydi. Başta yakmak istedikleri yerleri gözetiyorlardı, güvenlik açısında zafiyeti olan geçitleri buluyor ve oradan giriyorlardı. Daha sonra bu maddeleri yanması için bir yere bırakıyorlardı.

“iki komşu ülkeyi de ateşe verme planları vardı”

Sonuç itibariyle ateşe verdikleri yerlere 3 milyon dolar zarar verdiler. Uzman bir ekibin soruşturması sonucu yakalananların başka lokasyonları da ateşe verme planlarını da tespit etti. Örnek olarak iki komşu ülkeyi de ateşe verme planları vardı. Alınan itiraflarda bir ülkede eylemi gerçekleştirmiş diğer ülkede de Pazar yerlerini hedef almayı planlamışlar."


Rûdaw