RAPOR | İngilizler, Irak'a silah temin etmiş! Peki Mustafa Barzani, mektubunda ne yazmıştı?

RAPOR | İngilizler, Irak'a silah temin etmiş! Peki Mustafa Barzani, mektubunda ne yazmıştı?

“Birleşik Krallık Ulusal Arşivi'ndeki gizliliği kaldırılan dosyalar, Bağdat hükümetinin 60 sene boyunca Kürtlere karşı geniş çaplı ve vahşi bir saldırı başlattığını, İngiltere'nin de bunu desteklemek için silah tedarikini artırdığını gösteriyor. Söz konusu arşivler, gizlilik kaldırılmadan önce bu günlere kadar saklı tutuluyordu.”

BU DOSYADA HANGİ MADDE VE KONULAR VAR? PEYAMAKURD O RAPORU DERLEDİ!

  • Birleşik Krallık bakanları, Irak rejiminin 1963'te Kürtlere karşı bir “terör kampanyası” başlatması sonrası, Bağdat rejimine silah ihracatını artırdı.
  • İngilizler, Kürt köylerini yok etmek için kullanılacağını bile bile Irak rejimine binlerce roketin yollanmasını onayladı.
  • İngilizler, Birleşmiş Milletlerin Irak'ta Kürtlere yapılan soykırım iddialarının gündeme gelmemesi için faaliyetler yürüttü.
  • İngiliz İşçi Partisi hükümeti, Kürt liderinin (Mustafa Barzani) Irak'ın Kürtlere yönelik kimyasal silah saldırılarını engelleme çağrısını görmezden geldi.

PeyamaKurd - Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Ekim 1963'te İngiliz hükümetinin yüksek patlayıcı yıkım levhalarının Irak'a ihracatını, bunların "muhtemelen Kürt köylerinin yıkılması için kullanılacağı" anlayışıyla onayladığını yazdı.

Britanya'nın 1960'ların başında Kürt köylerinin yok edilmesindeki suç ortaklığı, 1980'lerde Saddam Hüseyin'in Kürtlere karşı çok daha iyi bilinen saldırganlığına benzer politikaların habercisiydi.

'Terör kampanyası'

Irak ordusu, Kürtlerin özerklik, Irak petrolünden pay alma ve Arap birliklerinin Kürdistan Bölgesinden çıkarılması yönündeki taleplerine karşı koymak amacıyla 10 Haziran 1963'te harekâta başlamıştı.

Bağdat'taki rejim, Şubat 1963'te kanlı bir darbeyle iktidarı ele geçirmişti. Irak'ın milliyetçi Baas partisi ilk kez iktidara gelmişti.

İngiliz yetkililerin Irak ordusunun Kürtlere yönelik eylemlerinin ciddiyeti konusunda hiçbir şüphesi yoktu. “Irak'ın bir terör kampanyası yürütme niyetinde olduğunu” ifade ediyordular.

Yetkililer, saldırının başlamasından sonraki on gün içinde ordunun Kerkük’teki Kürt köylerini temizleme ve yok etme işine giriştiğini" yazdı. Irak ordusunun üçte ikisinin kuzeyde konuşlanmış olması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı, "Irak hükümetinin artık açıkça Kürt sorununu kesin olarak çözmek için elinden geleni yaptığını" kaydetti.

Irak ordusu, Kürtlere yönelik hava saldırıları da dahil olmak üzere “acımasız taktikler” uyguluyordu.

Bağdat'taki İngiliz büyükelçiliği 22 Haziran'da Londra'ya "ordunun kullandığı yöntemlerin vahşetinin bir süre daha Arap/Kürt ilişkilerine zarar verebileceğini" bildirdi. Raporda ayrıca "Ordunun", "savunmasız noktaların çevresindeki alçak bölgelerdeki Kürt köylerini temizlemeyi başardığı" belirtildi.

Raporda şunlarda yer aldı: "Benimseyen yöntem, köyleri birer birer ele geçirmek, onları güvenli bir mesafeden tank topları ve sahra toplarıyla bombalamak, bazen de köy sakinlerine çok az uyarı vermek veya hiç uyarı vermemektir. Güvenli bir aradan sonra Ulusal Muhafızlar ya da hükümetten maaş alan Kürtler yağma için devreye giriyor”.

Tehlikeler

Dışişleri Bakanlığı, Bağdat'ın İngiliz çıkarlarına yönelik kampanyasında bazı tehlikelerin bulunduğunu kabul etti. Bunlar, "başarısız düşmanlıkların mevcut Irak rejimini tehlikeye atabileceği" ve çatışmanın Rusya'nın, Kürdistan'da sorun çıkarma fırsatlarını artırabileceğiydi.

Ayrıca Kürtlerdeki huzursuzluğun Türkiye, İran ve Suriye'ye yayılmasından ve Irak'taki petrol tesislerinin zarar görmesinden korkuyorlardı. Çatışmanın Kürt halkı üzerinde yaratabileceği etki Dışişleri Bakanlığı'nın listesinde bariz bir şekilde eksikti.

“İngiltere zaten Kürtlere karşı kullanılacağını bilerek büyük silah ihracatını onaylamıştı”

Dosyalar, İngiliz büyükelçisi Sir Roger Allen'ın başlangıçta Bağdat'ı Kürtlerle bir anlaşmaya varılması konusunda teşvik ettiğini, ancak kampanya başlatıldığında İngiltere'nin Irak rejimine açık destek sağladığını gösteriyor.

Bağdat haziran ayında operasyonlara başlamadan önce İngiltere, Kürtlere karşı kullanılacağını bilerek büyük miktarda silah ihracatını zaten onaylamıştı.

11 Nisan'da İngiliz bakanlar 250 Saracen zırhlı personel taşıyıcının ihracatını onayladı. Bunların "gerekirse Kürtlere karşı kullanılması muhtemel" olduğu kabul edildi.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı, daha önce İngiltere tarafından tedarik edilen Irak'ın Hawker Hunter savaş uçakları için topçu mühimmatı ve roket ihracatının da onaylandığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı raporda, "yine muhtemelen Kürtlere karşı kullanılmak üzere" dedi.

Bir bakanlık komitesi ise, "Kazanılacak önemli ticari avantajlar var" ve "askeri ihracatın kapsamı dikkate değer" dedi. Anlaşmanın değeri o güne göre 6 milyon pound idi.

***

Roketler

Hükümet bazı roketlerin tedarikini erteleme kararı aldı. Bir yetkili şöyle açıkladı: "Onlara çok cömert malzeme vermek tavsiye edilmez, çünkü bu onları yalnızca Kürtlere karşı daha uzlaşmaz [aynen böyle] olmaya teşvik edebilir ve eğer çatışma çıkarsa ve ayrım gözetmeyen roket saldırıları olursa, parlamentı ve kamu eleştirisine yol açar.”

Bağdat'ın Kürdistan'a saldırmasının ardından İngiliz hükümeti, "Kürtlere karşı kullanılması amaçlandığı" için "hassas bir öğe" olarak tanımlanan roketlerin teslim edilip edilmeyeceği konusunu da tartıştı.

"Çatışma haberleri Irak'a silah sağlama kararımızın kamuoyunda eleştirilmesine neden olabilir"

Dosyalarda, Kürtler üzerindeki etkileri dikkate alınmıyor, yalnızca halkla ilişkiler üzerindeki etkisi dikkate alınıyor: Kabine için verilen bir brifingde, "Çatışma haberleri, Irak'a silah sağlama kararımızın kamuoyunda eleştirilmesine neden olabilir" deniyor. Ancak bazı bakanlar Iraklıların baskı yaptığı roket tedarikini erteleme konusunda hâlâ istekliydi çünkü bunlar Kürtlere karşı kullanılacaktı.”

Ancak temmuz ayında muhafazakâr bakanlar bu "yüksek patlayıcı roketlerden" 500 tanesinin ihraç edilmesini onayladı. 

İyi ilişkiler

Dışişleri Bakanlığı'nın büyükelçiliklere verdiği İngiliz politikasını açıklayan brifingde, "tedarik ettiğimiz herhangi bir silahın Kürtlere karşı kullanılabileceği ihtimalini baştan beri düşündük, ancak bu iddiayı diğer faktörlerle karşılaştırmak zorunda kaldık" ifadesine yer verildi.

Bu diğer faktörler, yeni Iraklı yöneticilerle iyi ilişkiler geliştirmek ve onları Sovyet askeri malzemelerinden uzaklaştırmaktı.

Ağustos 1963'ün sonunda, Kürdistan'daki çatışmalar devam ederken, Irak hava kuvvetleri 500 Avcı roketi topladı; bunların 1.000'i 1 Eylül'de ve 500'ü de 1 Ekim'de teslim edilecekti. Daha sonra yaklaşık 18.000 kişi daha sağlanacaktı.

Bunu takiben, Irak'ın Sarazen zırhlı araçlarına, havan bombalarına, 25 librelik mermilere, silahlı helikopterlere ve sterlin hafif makineli tüfeklere 280.000 mermilik mühimmat tedariki için İngiliz onayları verildi.

İngiltere ayrıca Irak'ın, İngiltere tarafından sağlanan Centurion tanklarındaki silahları onarmak üzere ülkeye bir ekip gönderme yönündeki taleplerini de kabul etti. Dışişleri Bakanlığı, bu konudaki "zor bir siyasi noktanın" Irak'ın Kürtlere yönelik operasyonlarının devam etmesi olduğunu belirtti.

Soykırım

İngiliz yetkililer, destekledikleri Irak saldırganlığının soykırım teşkil edebileceğinin farkındaydı. Dışişleri Bakanlığı, Eylül 1963'te bir tutanakta “Irak'ın yöntemlerinin acımasız olduğunu ve Kürtleri yok etmeye veya küçültmeye teşebbüs etme suçlamasını taşıyabileceğini” kaydetti.

Bağdat'taki İngiliz büyükelçiliği 6 Temmuz'da Dışişleri Bakanlığı'na şunları söylemişti: “Kürtler esir alınmak yerine vurulmayı tercih ediyor. Yetkililerden bunun kasıtlı bir politika olabileceğine dair bazı belirtiler aldık.”

“İngiliz yetkililer, destekledikleri Irak saldırganlığının soykırım teşkil edebileceğinin farkındaydı”

Rapor şöyle devam ediyor: "O zamandan bu yana, Kuzey'deki Kürt nüfusunu büyük ölçüde azaltma ve bölgeyi Araplarla yeniden yerleştirme niyetinin olduğu yönünde söylemler duyduk.”

Bu notun tarihi önemlidir; çünkü İngilizlerin Kürtlere karşı kullanılmak üzere Irak'a yaptığı silah ihracatının çoğu daha sonra onaylanmıştır.

***

'Bu maddeden kurtulun'

İngilizler ayrıca Birleşmiş Milletlerin Irak'taki soykırım iddialarını tartışmamasını sağlamaya çalıştı.

12 Eylül 1963 tarihli Dışişleri Bakanlığı taslağı şu başlığı taşıyordu: “Irak Cumhuriyeti hükümetinin Kürt halkına karşı yürüttüğü soykırım politikası: Kayda alınmama nedenleri.”

Bu özet, İngiltere'nin BM delegasyonuna yönelik talimatlar içeriyor ve şöyle devam ediyor: "HMG'nin [Majestelerinin Hükümetinin] bu maddeden mümkün olan en kısa sürede kurtulma isteği açıktır.”

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi William Morris, soykırım konusunun BM'de gündeme gelmesi durumunda "en iyi seçeneğimizin oy vermekten kaçınmak" ve "eğer mümkünse herhangi bir şey söylemekten kaçınmak" olacağını söylüyor.


Baskı

İngiliz silah ihracatı ve eğitimi de Bağdat'ın askeri rejimine iç baskılarda yardımcı olabilir. 

Örneğin yetkililer, "Irak hava kuvvetlerinin" Şubat 1963'te başbakan Abdülkerim Qasim'in devrilmesinde ve Bağdat'ın kontrolünün sağlanmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.

Nitekim Şubat darbesi sırasında İngilizlerin sağladığı Hawker Hunter uçağı, Qasim'in bulunduğu Savunma Bakanlığı binasına saldırmak için kullanılmıştı.

‘Hava saldırıları ayrım gözetmeksizin sürdü’

Kürtlere yönelik saldırı 1963 yılı boyunca devam etti ve fiilen bir çıkmaza ulaştı. Irak rejimlerindeki değişiklik ve 1964'te İngiliz Muhafazakâr Parti'den Harold Wilson'ın İşçi Partisi hükümetine geçişle birlikte İngiliz silah ihracatı Irak'a akmaya devam etti.

Nisan 1965'te, cumhurbaşkanı Abdülselam Arif yönetimindeki Iraklılar, Kürtlere karşı benzer düzeyde vahşetle bir yıl sürecek saldırıyı yeniden başlattı.

İngiliz büyükelçiliği, Temmuz 1965'te, "Kürt kayıplarının esas olarak, ayrım gözetmeyen hava saldırıları nedeniyle yine ciddi acılara maruz kalan sivil nüfus arasında olduğunu", yani Irak hava kuvvetlerinin halihazırda Hawker Hunter'lar ve binlerce roketle donatıldığına dikkat çekti.

Ayrıca Napalm bombalarının "Iraklı uçaklardan açıkça atıldığı" da biliniyordu. Bazı bölgelerde “Zorla Kürtlükten arındırma”nın yanı sıra köyler yerle bir edilmeye devam ediyordu.

***

Silah siparişleri

İşçi Partisi hükümeti 1965 ortalarında parlamentoda Bağdat'a silah ihracatını durdurma çağrısına karşı çıktı. "Majesteleri Hükümeti'nin Irak hükümetine silah tedariki şeklinde normal yardımı durdurma niyetinde olmadığını" kaydetti.

Temmuz ayından itibaren teslim edilecek 17.000 Hawker Hunter roketi de dahil olmak üzere, yine bunların tamamen Kürtlere karşı kullanılacağının bilincinde olarak, büyük siparişler yoldaydı. Wilson hükümeti ayrıca Iraklılara büyük bir silah anlaşması olan 40 Lightning savaş uçağı sağlamayı da kabul etti.

Haziran 1965 tarihli bir Dışişleri Bakanlığı brifinginde, “Kürt çatışmalarının olduğu dönemlerde bile Irak'a silah tedarikimizi sürdürdük” deniyordu.

Kimyasal savaş ve Mustafa Barzani’nin mektubu

Ağustos 1965'te Kuzey Irak'taki (Kürdistan Bölgesi) en büyük Kürt savaşçıların lideri Mustafa Barzani, Harold Wilson'a yazdığı bir mektupta Bağdat'ın "Kürt sakinlere karşı kullanılmak üzere büyük miktarlarda zehirli gaz" satın aldığını vurguluyordu.

Barzani, İngiltere başbakanına Irak'ı silahlandırmayı bırakması ve "rejimin Kürtlere yönelik kimyasal gaz saldırısı düzenleme niyetini gerçekleştirmesini engellemesi" için aracılık etmesi çağrısında bulundu.

Dosyalar, Birleşik Krallık'ın Kürtlerle herhangi bir resmi temas kurmayı reddetmesi nedeniyle bu mektuba veya Barzani'den gelen diğer mektuplara İngilizlerden herhangi bir yanıt gönderilmediğini gösteriyor.



“Kimyasal savaşa kesinlikle güçlü bir ilgi gösteriyorlar”

İngiliz yetkililer ayrıca, “Ordunun Kürt meselesine son verme planına ilişkin güvenilir olduğuna inandığımız bir açıklama” aldılar.

Dahası, İngiliz büyükelçiliği Eylül 1965'te şunları yazmıştı: “Eğer işler onlar için kötü gidiyor olsaydı, Iraklılar gaz kullanmak konusunda çok az insani pişmanlık duyarlardı. Muhtemelen olayları örtbas edebileceklerine ve dünya kamuoyunu fazla endişelendirmeyeceklerine inanırlardı.”

Ve şunları ekliyor: “Kimyasal savaşa kesinlikle güçlü bir ilgi gösteriyorlar. Bir miktar gaz stoklarına sahip olabileceklerine (muhtemelen isyan kontrol amaçlı türden) ve muhtemelen görünen silindirlerin gerçekten görüldüğüne inanıyoruz.”

Bildiride, mevcut şartlarda Iraklıların gaz kullanmasını görmenin zor olduğu söylense de “diğer yandan Kürtlerin gazın kullanılması olasılığından gerçekten endişe duyduğuna dair çok sayıda kanıt var.”

Haziran 1966'da Kürtlere Kuzey Irak'ta özerklik veren bir anlaşma imzalandı. Ancak Kürtlerin şikâyetleri ve Bağdat'ın baskısı devam etti ve sonunda 1980'lerin sonlarında yeni ve acımasız bir çatışma aşamasına yol açtı.

Bağdat'ın yeni diktatörü Saddam Hüseyin, Kürtlere karşı kimyasal silah kullandı; en bilineni ise 1988'de Halepçe'de 3.000'den fazla insanı öldürmektiSaddam, İngilizlerin razı olacağını düşünmüş olabilir.


Kaynak: Mark Curtis | Declassıfıed UK

Çeviri-Düzenleme | PeyamaKurd

Bu kategoride yazarlar tarafından ifade edilen görüşler, kendilerine aittir ve PeyamaKurd’un bakış açısını yansıtmayabilir.