Fransa sandık başında! Aşırı sağın galibiyeti muhtemel!

Fransa sandık başında! Aşırı sağın galibiyeti muhtemel!

PeyamaKurd - Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın galip geldiği Fransa'da, Cumhurbaşkanı Macron, Meclisi feshederek erken seçim kararı almıştı. Ülkede erken genel seçimlerin ilk turunda oy verme işledi başladı

49,5 milyon Fransız seçmen sandık başında

68 milyon 400 bin nüfuslu ülkede yaklaşık 49,5 milyon Fransız seçmen, 5 yıl boyunca kendilerini Ulusal Meclis'te temsil edecek 577 milletvekilini belirlemek için sandık başına gidecek. 

Fransa'da 4 bin 9 milletvekili adayının yarışacağı seçimin ikinci turu ise 7 Temmuz'da yapılacak. Adayların yüzde 41,1'i kadınlardan oluşuyor.

Fransa'da sandık başına gidemeyen seçmenler, kendileri adına oy kullanması için başka bir seçmene vekalet verebiliyor. Bu kapsamda, Fransa İçişleri Bakanlığının verilerine göre, seçimin ilk turunda oy kullanmak için vekalet veren seçmen sayısı yaklaşık 2 milyon 125 bin olarak açıklandı. 

Fransa’da seçim 3 ana ittifak etrafında dönüyor

Seçimlere aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN), merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR adaylarıyla ittifak içinde katılıyor.

Aşırı sağcıların seçimde galip gelmesinden endişe eden sol ve çevreci partiler de Halk Cephesi ittifakını kurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans, iktidarın ortakları Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons (Ufuklar) ile "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" başlığı altında ittifaka gitti.

Aşırı sağın tarihi zaferi bekleniyor

Genel seçimler öncesi yapılan son anketlere göre, aşırı sağın yüzde 36 civarında oyla tarihi bir zafer kazanması bekleniyor. 

Ulusal Birlik (RN) partisinin seçimi kazanması durumunda Fransa, İkinci Dünya Savaşı'ndaki işgalci Nazi yönetiminden bu yana ilk kez aşırı sağcı bir hükümet tarafından yönetilecek.