BM'den 13 yıl sonra Roboski adımı: Türkiye'den savunma istendi!

BM'den 13 yıl sonra Roboski adımı: Türkiye'den savunma istendi!

PeyamaKurd - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, 28 Aralık 2011'de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 19’u çocuk 34 kişinin savaş uçakları tarafından öldürülmesine ilişkin Türkiye'nin savunma yapmasını talep etti.

Hukukçu Kerem Altıparmak gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurdu. Altıparmak şu bilgileri verdi:

"Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi Roboski aileleri tarafından yapılan başvuruda kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerinin alınması için başvuruyu hükümete bildirdi. Başvuru yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğini iddia ediyor.

Hatırlanacağı üzere daha önce AİHM esasa ilişkin savunmalar alınmadan usuli nedenlerle kabul edilemezlik kararı vermişti. Bu nedenle, ilk kez bir uluslararası mekanizma önünde hükümet esasa ilişkin savunma yapacak ve Sözleşmenin ihlal edilip edilmediğine ilişkin görüşünü sunacak.

Ek bir süre istenmezse ve/veya bu ek süre verilmezse hükümetin cevaplarını sunmak için 6 aylık bir süresi var. Daha sonra hükümetin görüşlerine başvurucular cevaplarını verecek, ihlal bulunması halinde giderimde ne talep ettiklerini bildirecekler.

Bu arada AYM'de de derdest olan bir Roboski başvurusu olduğunu hatırlatalım. Roboski davası Türkiye'nin adalet ve hakikat arayışında çok önemli bir sembol. Türkiye'de ve/veya uluslararası mekanizmalarda bu hakikati aramak bizler için de ağır bir ödev."