ABD’nin nükleer denizaltısı da Guantanamo’da

ABD’nin nükleer denizaltısı da Guantanamo’da

PeyamaKurd - Rus savaş gemilerinin Karayipler’de planlanan bir tatbikat için Küba’ya gitmesinin ardından ABD Donanması’na ait nükleer denizaltı Guantanamo Körfezi’ne ulaştı.

ABD Güney Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada denizaltının “rutin liman ziyareti” kapsamında bölgede olduğu ve geminin yeriyle geçiş güzergahının önceden planlandığı kaydedildi.

Nükleer enerjiyle çalışan saldırı denizaltısı USS Helena Rusya’ya ait fırkateyn, nükleer denizaltı, petrol tanker ve bir kurtarma gemisinden oluşan filonun Havana Körfezi’ne geçmesinden bir gün sonra Guantanamo Üssü yakınlarına geldi. Bu bölge, ABD Güney Komutanlığı’nın sorumluluk alanında.

Aralarında USS Truxton ve USS Donald Cook’un da olduğu destroyerlerin yanısıra, ABD ve Kanada’ya ait keşif uçakları da Rus gemilerini bölgede takip ediyor.

Rus donanmasının önceki dönemlerde de Küba’ya geldiğini hatırlatan Biden yönetimi yetkilileri, tatbikatların ABD’ye doğrudan tehdit olmadığını söylemekle birlikte, gemilerin dikkatli şekilde izlendiğini belirtiyor.