Kürt medyasının amatörlüğü, Kürt kamuoyunu yanlış yönlendirdi!

Kürt medyasının amatörlüğü, Kürt kamuoyunu yanlış yönlendirdi!

PeyamaKurd - Son günlerde Kürt medyasında yayılan Jasmin Moghbeli isimli astronotun, Mahabadlı bir ailenin kızı olduğu ve uzaya çıkan ilk Kürt olma özelliği taşıdığı haberleri sık sık paylaşılıyor.

Uzaya gönderilen 4 kişilik ekibi komuta eden Moghbeli’nin aslen Rojhilat’ın (Doğu Kürdistan) Mahabad kentinden bir ailenin çocuğu olduğu iddia edildi.

“Babam Şirazlı, ben de Farsım ve Farsça konuşuyorum”

Fakat Jasmin Moghbeli, 2 Temmuz 2017 tarihinde Amerika’nın tirajlı dergilerinden The New Yorkere verdiği röportajında, İran’a hiç gitmediği halde Farsça konuştuğunu ifade ederek, “Annem ve babam İran’da doğdu. Kendimi atalarımın topraklarıyla özdeşleştiriyorum” diyor.

Hatta, 2013 yılında Barack Obama'nın kıdemli danışmanlarından Valerie Jarrett'ın kendisi hakkında ABD hükümetine "sızdığını" iddia ettiği söylemlere gönderiye sert tepki göstererek, “Ben Almanya'dayım, babam ise İranlı” vurgusunda bulunuyor.

Ayrıca ekliyor ve vurguluyor, “Babam Şiraz’da (İran’ın bir ili) çalışıyordu ama Mahabad’ta bir çocuk kliniği vardı ben de orada doğdum.”

The New Yorker dergisi, Şii inancına mensup olarak doğan Moghbeli ailesinin, Newroz’u da Farsça kutladıklarını açıkça Jasmin Moghbeli’nin ağzından aktarıyor.

Hatta Jasmin Moghbeli, kendi Instagram hesabından yaptığı bayram paylaşımlarında da, Farsça kutlama yaparak gönderilerinin altına, “Tüm Fars milletinin bayramını kutluyorum” ifadelerini yazıyor.

“Bu, nasıl bir medya amatörlüğü ve medya bilgisizliğidir?

Şimdi Kürt ve özellikle Kürdistan Bölgesi medyasına noktada sormak ve eleştirmek lazım:

“Jasmin Moghbeli’nin, kendisini Fars olarak kabul ettiği ve Farsça konuştuğu gün gibi ortadayken, söz konusu kadın astronotu ‘Kürt’ olarak medyaya sunmak nasıl bir medya amatörlüğü ve medya bilgisizliğidir?

Yazıda direkt Jasmin’in ağzından ilettiğimiz bilgilere göre, babasının Şirazlı olduğunu, çocuk kliniği işlettiği için Mahabad’ta doğduğunu söylüyor.  

Peki, bir insanın Mahabad doğumlu olması onu Kürt mü yapıyor? Hayır yapmıyor. Bunun örneğini kendi ifadelerinden öğrendik.

Kürdistan Bölgesi’ndeki ana akım Kürt medyasının, kadın astronotun Kürt olduğu bilgisini nasıl ve kimden aldığı bilinmemekle beraber, medyanın ‘bilgiyi kontrol etme boşvermişliği’ de açıkça ortaya çıkıyor.

Kürt kamuoyuna buradan açık bir şekilde beliriyoruz ki; Jasmin Moghbeli isimli kadın astronot Kürt değil, bir Fars. Bunu AB’nin en prestijli dergilerinden The New Yorker’e verdiği röportajından ve Fars halkına sosyal medya üzerinden yolladığı ‘Farsça’ bayram mesajlarından net biçimde görebiliyoruz.