İsrail, Hizbullah'ı fiili olarak 10 km geri itecek

İsrail, Hizbullah'ı fiili olarak 10 km geri itecek

PeyamaKurd - Hamas Hareketi'nin 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik saldırısından sonra Gazze ile dayanışma için İran destekli Lübnan'daki Hizbullah da İsrail'in kuzeyine yönelik sadece sınır bölgesindeki yerleşim birimleri ve askeri noktalara saldırılar düzenlemeye başladı. 

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ordusu ve Hamas arasında çatışmalar başlamadan önce başta Lübnan olmak üzere Irak Kürdistan Bölgesi dahil olmak üzere Suriye-Yemen-Irak'ta ne kadar güçlü ve etkin oldukları propagandasında bulunup daha da ileriye giderek Husilere karşı savaş ilan ülkeler arasındaki Birleşik Arap Emirleri (BAE) için "Camdan kulelerinizi bir füze ile yıkarız" tehdidinde bulunuyordu. 

Ancak 8 Ekim 2023'ten bu yana özellikle çatışmaların son 2 ayında İsrail ordusu Hizbullah'a karşı tam isabet saldırılar düzenleyip en az 2'si bölge askeri üst düzey sorumlu olmak üzere 193 mensubunu öldürdü.  

İran ve Hizbullah'ı savaşa çekmek için başkent Beyrut'a 2 Ocak'ta hava saldırısı düzenleyen İsrail, Hizbullah'ın kalesi Dahiye bölgesinde Hamas'ın 2 numarası olan Salih el Aruri ve beraberindekilere suikast düzenledi. 

Hizbullah liderinin daha önce kırmızı çizgi olarak tanımladığı tüm sınırları ihlal eden İsrail, 60 gündür Hizbullah ve İran'a hem Lübnan hem de Suriye'de meydan okuyup, İran cephesinin savaş ilan etmesini bekliyor. 

- İran cephesi savaş ilan edemiyor 

İran ve müttefikleri İsrail'e karşı sadece baskı cephesi olarak kalmayıp tercih edip hiçbir suretle Kudüs yönetiminin istediği topyekûn savaş tuzağına düşmek istemiyor. 

Bunun birkaç askeri ve siyasi nedeni bulunuyor. İran önceliği kendi ulusal güvenliği için hayati öneme haiz olan Bağdat-Şam ve Beyrut'taki siyasi ve askeri tüm dengeleri elinde tutmak, buradaki başkentlerde kendisine düşman olabilecek herhangi bir rejimin gelmesinin önüne engellemek. Nitekim bu bağlamda Tahran yönetimi kendisine 3 ülke sınırları içerisinde tehdit teşkil eden Erbil'e sürekli baskı uygulayıp saldırılar düzenliyor. 

Hizbullah'ın İsrail'e karşı topyekûn savaş ilanı, İran'ın 1982'den beridir bölgede oluşturmak istediği tüm siyasi düzen ve askeri yatırımların bir çıpırda büyük bir tehlikeye atılması demek. 

Lübnan bağlamında bunu ele alırsak, Beyrut gibi Şam ve Bağdat'ın da İsrail'in F-35 savaş uçaklarına karşı koyacak herhangi bir hava savunma sistemi yok. Bunun yanında İsrail'in insansız hava araçlarının her 3 ülke semalarında günlerce kalabilecek özellikleri de göz ardı edilmemeli. 

Bu yüzden olası bir savaş ilanı, 3 başkentin yoğun bir hava saldırısına maruz kalması ve bunun günlerce devam edebileceği, uluslararası toplumun bu konuda savaşı başlatan değil buna karşılık veren İsrail'in yanında duracağı düşünülüyor. 

- Nasrallah'tan komik cep telefonu itirafı 

Dünyada birçok insanın artık "cep telefonunun" çok iyi bir takip veya dinleme cihazı olduğunu, PKK gibi örgütlerin dahi artık 2004'ten beri cep telefonu kullanmadığını Orta Doğu'daki tüm örgütlerin telefonun nasıl bir takip cihazı olduğunu biliyor. 

Nasrallah, 13 Şubat'ta yaptığı açıklamada, İsrail'in askeri üstünlüğü, Lübnan'daki güçlü istihbarat ağı ve verdikleri büyük zafiyetin üstünü örtmek için tüm ölüm nedenlerini cep telefonundan alınan istihbarata bağladı. 

İsrail'in Hizbullah mensuplarının telefonlarını kontrol edip dinleyebildiğini, Lübnan'ın güneyindeki tüm güvenlik kameralarını gözetlediğini belirterek, Hizbullah milislerinden telefon kullanmaktan vazgeçmeleri çağrısında bulundu. 

- İsrail, Hizbullah'ı fiili olarak 10 km geri itecek 

İsrail, Lübnan sınırındaki Hizbullah mensuplarının ve askeri noktalarının en az 10 kilometre geri çekilmesini, yerine Lübnan askeri ve BM Lübnan Geçici Barış Gücü askerlerinin konuşlanması, İsrail tarafından vurulan Hizbullah gözetleme noktaları ve üslerinin yeniden inşa edilmemesini talep ediyor. 

Lübnan ise İsrail'den ilk önce işgal ettiği Kefr Şuba, Şebaa Çiftlikleri ve Gacar köyünden çekilmesini istiyor.

İsrail'in 1967'den beri Suriye'den aldığı ve Lübnan'ın kendisine ait olduğunu iddia ettiği bölgelerden çekilmeyi gündeme dahi getirmiyor. Bu yüzden her iki taraf arasındaki kara sınırı çizimi veya sorunu müzakereleri ön koşulların dayatılmasından dolayı ilerleme sağlanamıyor. 

- İsrail: Gazze savaşı dursa da Hizbullah'ı vuracağız 

Hizbulah, İsrail'e saldırıların Gazze'ye yönelik kapsamlı bir ateşkes ile sona ereceğini ifade ediyor. 

İsrailli yetkililer ise Gazze'de savaş dursa dahi Lübnan'daki Hizbullah'a yönelik operasyonların devam edeceğinin altını çizip Hizbullah'ın böyle düşünerek hata yaptığını belirtiyor. 

İsrail, 100 bin yerleşicinin güvenli bir şekilde evlerine dönmesi için sınırın diğer tarafında konuşlanan Hizbullah'ın saldırılarını durdurmasını değil o bölgelerden çekilmesini aksi takdirde kara operasyonu tehdidinde bulunuyor.