DSG için çok kritik: Eğer ABD, Suriye'den çekilirse…

DSG için çok kritik: Eğer ABD, Suriye'den çekilirse…

PeyamaKurd - ABD Suriye'de "bir devleti garanti ettiği sürece" Türkiye, güçlerini Suriye'den çekmeyecek. Eğer ABD, Suriye'den çekilirse, Demokratik Suriye Yönetimi (DSG) yönetimi çöker ve Türkiye bu grupları yok edebilir.

Suriye, Türkiye ile müzakere şartının ilk ön koşulunu Ankara’nın topraklarından çıkması üzerine kurdu.

Türkiye’nin yakın zamanda çekilmesi olası değil

Fakat çok sayıda analistin de dile getirdiği gibi, Türkiye'nin yakın zamanda Suriye'den tamamen geri çekilmesi, birkaç sebepten ötürü pek olası değil. Nihai bir geri çekilme ise muhtemelen son derece karmaşık bir şekilde gelişecek.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011'den bu yana ilk kez Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad ile ilişkileri normalleştirme konusunda ılımlı davranıyor.

Türkiye, Suriye’deki iç savaştan kaçan milyonlarca mülteciyi kabul etti. Ancak son yıllarda Türkiye’deki mültecilere yönelik, Türk halkının şikayetleri giderek artmaya başlamış durumda.

Türkiye'de bu yıl yeniden seçilmek için yarışacak olan Erdoğan, Esad ile normale dönmesinin ardından üç milyon kadar mültecinin Suriye'nin kuzeyine (Kürt bölgeleri) yerleştirilmesini kolaylaştıracağını umuyor.

Ancak rejim ise, Ankara'nın önce tüm askerini Suriye'den çekmesi gerektiğini vurguluyor.

İdlib vilayeti kritik bir tehlikeye sahip!

Türkiye, 2016-2019 yılları arasında yaptığı operasyonlarda, Suriye'nin üç ayrı bölümünde konuşlandı. Bu bölgelerin çoğu DSG tarafından kontrol ediliyordu.

Ankara'nın, İran ve Rusya ile imzalanan üçlü Astana anlaşması kapsamında İdlib’de konuşlanmış askerleri de bulunuyor. Aynı zamanda İdlib, herhangi bir saldırı durumunda Türkiye'ye kaçabilecek milyonlarca kişiye de ev sahipliği yapıyor.

Bu risk nedeniyle; uluslararası araştırma kurumu RANE'nin kıdemli analisti olan Emily Hawthorne; "Türkiye'nin kuvvetlerinin kısmi olarak geri çekilmesi mümkün, ancak tamamen geri çekilmesi olası değil. Türkiye bu mülteci riski nedeniyle sınır boyunca bir tampon bölge tutmak istiyor” diyor.

Hawthorne, Türkiye'nin İdlib'den kısmi olarak çekilmesinin ayrıca, Suriye ve Rusya'nın bölgede askeri saldırı olasılığını artıracağını ve Suriyeli muhalif savaşçılara Esad'la uzlaşmaktan veya savaşmaktan başka seçenek bırakmayacağını öngörüyor.

Orta Doğu Araştırmaları Merkezi Direktörü Profesör Joshua Landis ise Türkiye ve Suriye arasındaki görüşmeleri; "Ankara ve Şam, karşılıklı istekliliği test etmek için "adım adım diplomasi" şeklinde bir süreç yaşayacaklar" tespitinde bulunuyor.

“ABD Kürtlere bir devleti garanti ettiği sürece Türkiye çekilmez”

Kürtlerin kontrol ettiği bölgeler (Rojava) oldukça karmaşık dengelere sahip. Türkiye, DSG güçlerini terör olarak lanse ederken DSG, ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı ana müttefiki. İki ülke 2014'ten bu yana en büyük anlaşmazlığı DSG konusunda yaşıyor.

Profesör Landis şöyle yorumluyor, "Erdoğan'ın en büyük endişesi, ABD'nin DSG’yi silahlandırmakla kalmayıp meşrulaştırmasıdır. Bu durum yaşanırsa, Türkiye'nin meşru olarak PKK-YPG güçlerini ortadan kaldırmak istemesi de zora girecektir.”

Şöyle devam ediyor, "Türkiye, Esad rejimini devirmeyi başaramadığı için Esad'la uzlaşması gerektiğini biliyor. Ayrıca sınırlarındaki DSG tehlikesi için, Suriye Arap Ordusu ve Suriye devlet kurumları ile diyalog kurmanın gerekliliğini anladı.”

Bağımsız bir Orta Doğu analisti olan Kyle Orton ise, DSG’nin varlığı devam ettikçe ve ABD’nin Kürtlere "bir devleti garanti ettiği" sürece Türkiye'nin Suriye'den çekilmeyeceğini söylüyor.

Şöyle devam ediyor, "ABD Suriye'den çekilirse, DSG’nin yönetimi çöker ve Ankara, ülke içinde olduğu gibi burada da (Suriye) bu gruplarla başa çıkabilir."


 

Paul Iddon | The New Arab

Çeviri-Düzenleme | PeyamaKurd

Bu kategoride yazarlar tarafından ifade edilen görüşler, kendilerine aittir ve PeyamaKurd’un bakış açısını yansıtmayabilir.