"Bu hamleler DSG’ye jest, Ankara'ya mesaj olarak yorumlanıyor"

"Bu hamleler DSG’ye jest, Ankara'ya mesaj olarak yorumlanıyor"

PeyamaKurd - Türkiye'nin, Rojava hareketliliği sonrası, ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon, bölgedeki varlığını ve faaliyetlerini giderek arttırdı.

Türkiye'nin hayati altyapıyı da  hedeflediği Rojava’da Koalisyon, Haseke’deki üslerine askeri desteği artırdı ve Demokratik Suriye Güçlerini (DSG) terör örgütü IŞİD’e karşı güvenlik operasyonunda da destekledi.

Koalisyon güçleri, bölgeyi terk etmesinden üç sene sonra Rakka’ya geri dönmüş ve Ekim 2022'de ABD'nin Rojava Kıdemli Temsilcisi Nicolas Granger tarafından bölgeye bir ziyaret yapılmıştı.

“Koalisyon Rakka’da üs kuruyor”

Doğrulanmamış raporlar ve iddialara göre Koalisyon'un, Rakka kentinde bir askeri üs kurmayı planladığını da gündeme getiriyor.

ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon, geçtiğimiz aylarda bölgede, uçaksavar silahları ve AC-130J Ghostrider'ların kullanıldığı askeri tatbikatlar icra etti.

Geçtiğimiz kasım ayında Uluslararası Koalisyon, Haseke'deki Şhedadi, kasabasındaki askeri üssüne askeri ve lojistik ekipman yüklü 20 TIR ve dizel tankerler de dahil olmak üzere lojistik takviyeler yolladı.

Rojava’ya siyasi ziyaretler

11 Aralık'ta ABD Merkez Komutanlığı(CENTCOM), bir helikopterin Suriye'nin doğusunda başarılı bir baskın yapıldığını ve iki IŞİD milisinin öldürüldüğünü söyledi.

Merkez Komutanlığı (CENTCOM) , 17 Aralık'ta, 8 Aralık'tan bu yana DSG Güçleri ile altı ortak operasyon yapıldığını duyurdu. CENTCOM, operasyonların IŞİD militanlarını tutan gözaltı merkezlerine ve Hol Kampına saldırıları planlamaya karışan beş IŞİD ajanının yakalanmasıyla sonuçlandığını söyledi.

DSG Başkomutanı Mazlum Abdi, 20 Aralık'ta ABD Birleşik Müşterek Görev Gücü-Doğal Çözüm Operasyonu (CJTF-OIR) Komutanı Matthew W. McFarlane ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Başkanı Bafel Talabani'yi Haseke’de kabul etti.

Aynı gün Merkez Komutanlığı bir basın açıklamasında, Suriye'nin doğusunda üç hava saldırısı yapıldığını ve el-Zübeydi adlı üst düzey bir lider de dahil olmak üzere altı IŞİD militanının yakalandığı belirtildi.

Uluslararası Koalisyon ve DSG’nin ortak faaliyetleri Haseke, Kamışlo, Rakka ve Deyrezzor'da uyuyan IŞİD hücrelerine yönelik El Cezire Yıldırım Harekatı ile Suriye-Irak arasındaki çöl bölgesinde sürdü.

26 Aralık'ta başlayan ve 10 gün devam eden operasyonda 154 IŞİD teröristi gözaltına alınırken, çok miktarda silah ve mühimmat ele geçirildi. Uluslararası Koalisyon, DSG'nin çabalarını takdirle karşıladı.

"DSG’ye jest, Ankara'ya mesaj olarak yorumlanıyor"

Siyasi gözlemciler ise, IŞİD'i yenmek İçin oluşturulan Uluslararası Koalisyon’un bu hamlelerinin, Türkiye'nin tehditleri arasında DSG'ye bir jest anlamı taşıdığı görüşünde. Ayrıca gözlemciler bu hamlelerin, Ankara’ya zımni bir mesaj olduğuna inanıyorlar.

Dikkat çeken bir diğer nokta ise IŞİD’e karşı operasyonların artışı, 2022 sonunda Moskova'da, Şam ile Ankara arasındaki yakınlaşmasın tam ortasında olması.

4 Ocak'ta ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye ile “ilişkileri normalleştirmenin zamanı değil” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Ülkelerin ilişkilerini iyileştirmesini veya acımasız diktatör Beşar Esad'ın itibarını geri kazanmasına destek vermesini desteklemiyoruz" açıklamasını yaptı.