AFP: Türkiye'de Enflasyon tırmanıyor, Erdoğan'a onay azaldı!

AFP: Türkiye'de Enflasyon tırmanıyor, Erdoğan'a onay azaldı!

PeyamaKurd - Türkiye’de yaklaşan seçimler öncesi muhalefet, stratejisini belirlemek üzerine Altılı Masa formülünde bugün bir defa daha toplanıyor.

Söz konusu toplantıda iktidar partisinin başörtüsü ile ilgili anayasa değişiklik teklifine nasıl bir tutum takınılacağı ve muhalefetin hükümet programının belli olacağı öngörülüyor.

“Zamanlama bundan daha iyi olamazdı…”

Toplantı öncesi Fransız haber ajansı AFP’de, Türkiye’de, iktidar ve muhalefetin durumunun masaya yatırıldığı bir analiz-haber yapıldı. AFP’nin haberinin girişinde ise şu sözler dikkat çekiyor:

“Türkiye'nin parçalanmış muhalefetinin Haziran'a kadar yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yirmi yıllık iktidarını sona erdirmesi için zamanlama bundan daha iyi olamazdı…”

Ülkenin gidişatı ve genel tablosuna dair yapılan haberde, “Enflasyon tırmanıyor, Erdoğan'a onay azaldı ve İslam kökenli partinin, muhalifleri kovuşturmak ve siyasi rakiplerini saf dışı bırakmak için mahkemeleri kullanmasına karşı olan öfke hem halk hem de taban nezdinde giderek artıyor” sözlerine vurguda bulunuluyor.

Altılı Masa ile muhalefetin parçalı durumuna da eleştiri yapılan haberde “Muhalefet partilerinin zamanı daralıyor, politika ve stratejiden 68 yaşındaki lidere karşı hangi adayın sahaya çıkacağına kadar her şey hakkında çekişiyorlar” deniyor.

Batılı bir diplomat AFP’ye konuşarak Altılı Masa için şunları diyor: "Türk muhalefeti çok dağınık görünüyor. Programları nedir?" Ayrıca analistlere göre, “Muhalefetin kampanyası, özellikle medyanın hükümet tarafından yoğun bir şekilde kontrol edildiği bir ülkede, seçmenlere "soyut ve mesafeli" görünüyor.”

“Altı kişilik masayı tek bir şey birleştiriyor: Erdoğan'a muhalefet”

Erdoğan'ın başarı formülünün ise, ülkedeki çok kutuplu toplumu bir araya getirme yeteneği olduğuna vurgu yapılıyor. Fakat 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gelen kapsamlı baskı ve ardından yaşanan ekonomik krize duyulan öfkenin, Erdoğan'ın “gidişatını bozduğu” ifade ediliyor.

Muhalefetin bu süreçte farklılıklarını bir kenara bırakarak 2019'daki belediye seçimlerinde Erdoğan'a karşı birleştiği ve “Erdoğan'ın siyasi yenilmezlik havasını paramparça ederek” Türkiye'nin üç büyük şehrinde - İstanbul, Ankara ve İzmir - belediye başkanlığı yarışlarını kazandığı da hatırlatıldı.

ABD’li politik analist Aaron Stein, altı muhalefet liderine ilişkin şunları söylüyor, "Altı kişilik masayı tek bir şey birleştiriyor: Erdoğan'a muhalefet. Daha derine inerseniz, farklılar. Ancak politika hakkında konuşmak zorunda değiller. Bunun yerine kampanya, farklılıkları maskeleyen basmakalıp sözlere odaklanabilir.”  Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezasının da "Erdoğan'ın kaybetmemek için ne kadar ileri gitmeye hazır olduğunu gösterdiğini" belirtti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim tarihi belli olduğunda altı partinin ortak adaylarını açıklayacağını söylemişti.