Kovid-19'un yeni varyantı Eris dünyada hızla yayılıyor!

Kovid-19'un yeni varyantı Eris dünyada hızla yayılıyor!

PeyamaKurd - Dünya Sağlık Örgütü, Covid'in yeni EG.5 (Eris) varyantına ilişkin yeni bir rapor yayımladı. Buna göre, daha önce "gözlem altındaki varyant" olan türün statüsü "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirildi ve "Eris"in yaygınlığında dünya genelinde istikrarlı bir artış olduğu kaydedildi.

Pandemi birçok kişi tarafından geçmişte kalan bir anı gibi görünse de koronavirüs, virüsün son mutasyona uğramış türleri nedeniyle artan yeni vakalarla yayılmaya devam ediyor.

Covid-19'un sene başında EG.5 adı ile tanımlanan yeni alt varyantı, Avrupa'da artış gösteriyor.

Vakalar küresel olarak artarken EG.5, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu ay "izlenmesi gereken varyant" listesine alındı.

Eris varyantı ne kadar dolaşımda?

EG.5 ilk etapta Çin, Japonya ve Güney Kore'deki dolaşımdan kaynaklanıyordu şimdilerde ise Kuzey Amerika ve Avrupa'da da artıyor.

Fransa Halk Sağlığı Kurumu, ülkede EG.5'in 17 Temmuz'da sekansların yüzde 26'sını temsil ettiğini, bir önceki hafta ise sekansların yüzde 15'ini oluşturduğunu ve bunun "küresel durumla tutarlı" olduğunu bildirdi.

İngiltere'de, özellikle EG.5.1 ülkedeki varyantlar için en hızlı büyüme oranına sahip ve vakaların yüzde 14'ünü temsil ediyor. 

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansına (UKHSA) göre, yeni varyant Eris, ülke genelindeki her 7 yeni vakadan birini oluşturuyor.