Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde nüfus sayımı yapılacak

Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde nüfus sayımı yapılacak

PeyamaKurd  - Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde, 27 yıl aradan sonra ilk kez tam nüfus sayımına hazırlık amacıyla dün, iki gün sürecek olan bir pilot nüfus sayımı başlatıldı.

Irak'ta bu yıl kasım ayında nüfus sayımı yapılacak. Bu, 1997'den bu yana gerçekleştirilen ilk genel nüfus sayımı olacak. Ayrıca 1987'den bu yana Kürdistan Bölgesi'ndeki illeri de kapsayan ilk nüfus sayımı gerçekleştirilmiş olacak.

Ülke genelinde 350 ekibin katıldığı pilot nüfus sayımı dün Erbil'de başladı. Ekipler, dün başkentin bazı bölgelerindeki mahalle ve yerleşim alanlarını işaretleyerek çalışmaya başladı. Veri toplama ise bugün yapılacak.

Saha ekipleri başkanı Meriwan Hesen, "Her yerleşim birimi, her ev hakkında, bir ailede kaç üye olduğu, kaç erkek ve kadın olduğu gibi spesifik bilgiler toplayacağız. Daha sonra ailenin mekanı nasıl kullanıldığı, su, elektrik gibi hizmetlere erişimi konusunda bilgi toplayacağız” ifadesini kullandı.

1997'deki son nüfus sayımında 19 milyon Iraklı sayılmıştı. Kürdistan Bölgesi için yapılan ayrı bir nüfus sayımında üç Kürdistan Bölgesi vilayetinin nüfusu 2,8 milyon olarak belirlenmişti. Irak’ın toplam nüfusunun 43 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Pilot sayımların ardından saha ekipleri, mayıs ayı sonlarında ülkenin bazı bölgelerinde 15 günlük nüfus sayımına başlayacak.