Dolar'dan Euroya, Altın'dan Benzine: Piyasalar tekrar yükselişte!

Dolar'dan Euroya, Altın'dan Benzine: Piyasalar tekrar yükselişte!

PeyamaKurd - Küresel piyasalarda yaşanan şokun etkisiyle dalgalandıktan sonra bu hafta sakin görünümünü devam ettiren Türkiye'de döviz kuru haftanın son işlem gününde yeniden yükseliş trendine girdi. 

  • Dolar 14,23 TL seviyesin ulaşırken Euro ise 15,72 seviyesinde.  
  • Altının gram fiyatı 884 lira seviyesinden işlem görüyor.
  • Çeyrek altın 1.446 lira, Cumhuriyet altını 5.910 liradan satılıyor. 

Enflasyon,Türkiye'de şubat ayında yıllık bazda 54,44'e yükselirken, aylık bazda TÜFE yüzde 4,81 arttı.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşının risk algısını artırarak dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerini baskıladığını belirtiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kur istikrarını rezerv satışları ile sağlama çabası dolarda 14 lira barajının yıkılması ile sonuçlandı. Kur tekrar yükseliş trendine döndü.

"FED açıklaması"

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın, faiz artırımında ölçülü davranacaklarını ve enflasyonun beklendiği gibi düşmemesi halinde daha agresif hareket etmeye hazır olduklarını söylemesi sonrasında tahvil piyasalarında satış baskısı güçlendi.  ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün, yüzde 1,68 seviyelerinden yüzde 1,87'ye çıktı.

Dİğer yandan, Türkiye'de Kur Korumalı TL Mevduat'ın (KKM) devreye alınmasıyla döviz mevduatlarında önce satışa yönelen ardından beklemeye geçen vatandaşlar tekrar alıma geçti.

"Akaryakıt zamları"

Türkiye'de Bb gece motorine 84 kuruş, benzine 69 kuruş zam bekleniyor.

Böylece akaryakıt fiyatları art arda üç gün zamlanmış olacak.

Son bir yılda motorine yüzde 198, benzine yüzde 158 oranında zam yapıldı.

Bu geceki zammın ardından benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 17,98 TL'den 18,67 TL'ye, Ankara 18,08 TL'den 18,77 TL'ye, İzmir'de 18,10 TL'den 18,79 TL'ye yükselecek.