Açlık sınırı 5 bin liraya dayandı: Asgari ücretin üstünde!

Açlık sınırı 5 bin liraya dayandı: Asgari ücretin üstünde!

PeyamaKurd - Türkiye'de son dönemde artan enflasyon ve döviz kuru ile beraber ekonomik çıkmazlar yaşanırken Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge Birimi'nin (Kamu-Ar) araştırmasına göre Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 5 bin liraya dayandı.

Yoksulluk sınırında giderler kısmı artarken gıda dışı harcamalar, aynı dönemde 10 bin lirayı aştı, yoksulluk sınırı ise 15 bin lirayı geçti. Açlık sınırı söz konusu artışla birlikte asgari ücretin 670 lira üzerine çıktı.

Ocak 2022 sonuçları açıklandı!

Basında yer alan habere göre, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR'ın, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk duygusu çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları dikkate alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının Ocak 2022 sonuçları açıklandı.

Açlık sınırı ocakta bir önceki aya göre 272 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 572 lira ve yoksulluk sınırı da bin 415 lira arttı.

Geçen yıl ocak ayına göre ise açlık sınırı bin 657 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 2 bin 496 lira arttı.

Yoksulluk sınırı Ocak ayında 4 bin 924'e ulaştı!

Dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için alması gereken kaloriyi sağlayacak gıda maddelerinden oluşturulan bir sepete bir ay süreyle ödenmesi gereken para ocak ayında için 4 bin 924 lira olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için yapması gereken zorunlu gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı (içki ve sigara harcamaları hariç) ise ocakta bin 415 lira artarak 15 bin 13 liraya yükseldi.

Yoksulluk sınırında, son bir yılda toplam 4 bin 126 liralık artış oldu.