'O ülke' Rus uçağının hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu

'O ülke' Rus uçağının hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu

PeyamaKurd - İsveç Hava Kuvvetleri, bir Rus uçağının hava sahalarını ihlal ettiğini, uyarıları dikkate almadığını ve geri püskürtüldüğünü açıkladı. İsveç söz konusu ihlali, " İsveç egemenliğine saygısızlık” olarak tanımladı.

İsveç Silahlı kuvvetleri Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bir Rus askeri uçağının İsveç hava sahasına girdiğini ve karşılık verildiğini belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Bilstorm, ihlalin "kabul edilemez" olduğunu ve Rus büyükelçiliği yetkililerinin bakanlığa  çağrılacağını ifade etti.

Bilstorm,"Ortaklarımız ve müttefiklerimizle yakın temas halindeyiz" diye belirtti.

İsveç'teki Rusya büyükelçiliği ise olaya ilişkin bir açıklama yapmadı.

İsveç Silahlı Kuvvetleri, Rus yapımı bir SU-24 uçağının İsveç hava sahasına girdiğini kaydederek, "Telsizle uyardık ama cevap vermedi. İki Gripen uçağının takip için gönderdik” denildi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Jonas Vikman ise, "Rusya'nın eylemleri kabul edilemez ve toprak bütünlüğümüze saygı gösterilmediğini gösteriyor" dedi.

İsveç ordusu, Rus uçaklarının benzer hava sahası ihlallerinin en son 2022 yılında, iki Su-27 ve Su-24 uçağının Gotland yakınlarına girmesiyle meydana geldiğini aktardı.