Almanya, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisini Dışişleri'ne çağırdı

Almanya, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisini Dışişleri'ne çağırdı

PeyamaKurd - Türkiye A Milli Takımı oyuncusu Merih Demiral'ın Almanya'nın ev sahipliğindeki EURO 2024 maçında 'bozkurt' işareti yapması sonrası derinleşen krizde Türkiye'nin Almanya Büyükelçisini Dışişleri'ne çağırmasının ardından aynı adım bugün Berlin'den geldi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye A Milli Takımı oyuncusu Merih Demiral'ın Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) "bozkurt" işareti yapmasının ardından Perşembe günü Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'i bakanlığa çağırdı. 

Almanya Dışişleri sözcüsü, Büyükelçi'nin "bozkurt" selamı nedeniyle çağrıldığını doğruladı.

Türk milli futbolcu Demiral'ın galibiyet sevinci esnasında parmakları ile "bozkurt selamı" olarak bilinen "kurt" hareketini yapması "uygunsuz davranış" olarak nitelendirilmiş, Avrupa futbolunun yönetici ve denetleyici kurumu Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) tarafından Çarşamba günü olaya ilişkin soruşturma başlatılmıştı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın "Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok" çıkışının ve UEFA'ya yaptırım çağrısında bulunmasının ardından turnuvanın ev sahibi Almanya ile Türkiye arasında gerilim arttı. 

Çarşamba günü Berlin'in Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Almanya'da düzenlenen EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın son 16 turunda Türkiye, Avusturya karşı karşıya gelmiş ve 2-1'lik skor ile galibiyete ulaşmıştı. Son düdüğün ardından Demiral, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Ülkü Ocakları'yla özdeşleşmiş, "bozkurt selamı" olarak bilinen hareketi yapmıştı.

Türkiye'nin son 16 turunda mağlup ettiği Avusturya'da 2019 yürürlüğe giren "Sembol Yasası" kapsamında "bozkurt selamı" olarak bilinen hareket “aşırıcılık ve siyasal İslam ile mücadele” gerekçesiyle yasaklanmıştı.