Rus siyasetçiler, Rusya Türkiye’nin gönlüne göre hareket ediyor

Rus siyasetçiler, Rusya Türkiye’nin gönlüne göre hareket ediyor

Rus siyasetçiler, Rusya’nın Türkiye’nin gönlüne göre hareket ettiğini, aynı zamanda Rusya’nın Kürtlere karşı açık bir politikasının da olmadığını ileri sürdüler.

Rus siyaset bilimci Leonid Savin, Türkiye, İran ve Rusya’nın arasındaki ittifakın önemli ancak hassas ve geçici olduğunu ,“İttifakta her an ve her adımda değişiklik meydana gelebilir” dedi.  

Leonid Savin,“Genel olarak baktığımızda Suriye’de güç dengesi tamamen değişmediğini görüyoruz. Amerikalı güçleri halen anayasaya aykırı bir şekilde Suriye topraklarına bulunuyor. Türkiye, İran ve Rusya arasında stratejik bir üçken söz konusu, kısa bir sürede oluşturuldu. Suriye’deki durumun Türkiye ile İran’ın gönlüne göre olmasa da, her iki ülke toprak bütünlüğünün yanı sıra Beşar Esad’ın anayasal başkan olarak tanınması konusunda Rusya’nın çıkarları doğrultusunda hareket ediyor.”

Moskova’da Stratejik Araştırma Enstitü’sü Başkanı Alexander Aleksandrovich ise, “Rusya’nın Kürtler meselesini önemsemediğini düşünüyorum. Rusya’nın siyasetinde büyük bir değişikliğin meydana geleceğini düşünmüyorum. Rusya tarihte, gerek Irak gerek Suriye’de Kürtlere karşı çıkmadı. Bu yüzden Rusya’nın politikasında gerçek bir değişiklik meydana gelmedi. Rusya’nın komşu ülkelerin eliyle savaşmak konusunda deneyimi olmadığını belirtt.