
PeyamaKurd -Türkiye Dışişleri Bakanlığı'dan, Katar ile Suudi Arabistan arasında 3 yıl sonra varılan anlaşmaya ilişkin olarak açıklama geldi.
Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının açılmasına yönelik alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.
Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Temennimiz bu ihtilafın ülkelerin egemenliklerine karşılıklı saygı temelinde kapsamlı ve kalıcı çözüme kavuşturulması ve Katar halkına yönelik diğer müeyyidelerin de bir an önce kaldırılmasıdır. Körfez İşbirliği Konseyi'nin stratejik ortağı olan ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarına büyük önem atfeden ülkemiz, bu istikametteki tüm çabaları desteklemeyi sürdürecektir."
Körfez İhtilafının Çözümüne Yönelik Kaydedilen Gelişmeler Hk. https://t.co/GPw69qrDsj pic.twitter.com/3l8lTGAKAZ
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) January 4, 2021
“Katar ile Suudi Arabistan arasında 3 yıl sonra anlaşma”
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken, bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
İmzalanacak anlaşmada, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in Katar'a 2017'den bu yana uyguladığı hava, kara ve deniz ambargosunu kaldırması bekleniyor.