image

PeyamaKurd - Türkiye’nin Suriye topraklarından Özgür Suriye Ordusu olarak bilinen militanlardan yaklaşık 300 kişiyi Libya'ya gönderdiğini iddia edildi. 

Konuyla ilgili iddiayı ortaya atan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre 300 unsur Libya'nın başkenti Trablus'a ulaşırken, 900 ile bin arasında unsur da eğitim almak üzere Türkiye’deki kamplara gönderildi. 

SOHR’a açıklamalarda bulunan kaynaklar, “Türkiye'nin Libya’nın Trablus şehrine gidilmesi karşılığında sunduğu maaş 3 veya 6 aylık bir sözleşme için kişi başına 2 bin ile 2 bin 500 dolar arasında değişiyor. Süre ne kadar uzun olursa maaş da o kadar artıyor. Libya’ya taşınan unsurların çoğu birkaç yıl önce feshedilen Hazm Hareketi’nden” sözlerine yer verildi. 

ÖSO’cular Trablus’a hareket edecek...” 

Suriye’deki muhalif gruplardan Türkiye’nin desteklediği bir unsura ait olduğu iddia edilen ses kaydına ulaştığını bildiren SOHR’a göre söz konusu unsur ses kaydında, yanındaki grup üyelerine yarın Efrin’den Trablus’a gitmeye hazır olup olmadıklarını sorarak, “Sabah saat 10.00’da Efrin'den hareket edeceğiz. Biz dolar kölesi değiliz ama yaşadığımız koşullar bizi bunu yapmaya itiyor” ifadesini kullandı. 

Ayrıca Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Medya Ofisi, sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan videolara değinerek, başkent Trablus'taki bir askeri karargâhta Suriyeli unsurların bulunduğuna ilişkin iddiaları yalanladı.