
PeyamaKurd - Libya’daki iç savaşta tarafların yeni bir yönetim üzerinde uzlaşma arayışı içine girmelerine karşın, Rusya ve Esad rejimine bağlı subaylar Suriye’den paralı asker toplayarak Libya’ya gönderdiği ileri sürüldü.
Paralı asker toplama iddiasına ilişkin Bilad-ı Şark olarak bilinen Deyr ez zor'da yerel haber kaynakları, Rusya'nın bölgedeki gençleri Libya'ya göndermek için paralı asker olarak işe almaya devam ettiğini duyurdu.
"Rusya askere alıyor, rejim koordinasyon yapıyor"
Rojava'daki yerel Fırat Post internet sitesi, Rusya’nın paralı asker alımını yoğunlaştırdığını bildirdi. Site ayrıca, Esad rejim görevlilerinin de paralı asker alma sürecini koordine etmede rol aldıklarını iddia etti.
Yerel basın konuyla ilgili paralı asker alımlarının, arabulucu ve aracı olarak görev yapan rejim subayları tarafından Rus kuvvetleri ve güvenlik şirketleriyle koordineli olarak gerçekleştirildiğini açıkladı.
Bölgede bu görevi gerçekleştiren Rus güvenlik şirketleri, paralı asker olarak işe aldıkları kişinin Hmeymim'deki Rus kuvvetlerinin karargahına nakledilmeden önce 25-45 yaşları arasında olmasını ve hiçbir hastalığının olmamasını şart koşuyor.
1000 ile 1200 dolar maaş ile asker toplanıyor
Diğer taraftan Nehir Medya internet sitesinden gazeteci Ahd Suleybi, Rusya'nın paralı askerlere aylık 1000-1200 ABD doları arasında değişen maaşlar verdiğini ifade etti.
Bölgede asker alımına ilişkin Arabi 21’e konuşan Suleybi, Rusların gençleri askere alma konusunda Deyr ez Zor’un batı kırsalına odaklandığını ve bugün Libya’da bu bölgeden birçok gencin bulunduğunu kaydetti.