image

PeyamaKurd - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Batılı ülkelerin, NATO üyesi olmayan eski SSCB ülkelerinde askeri tesislerin oluşturulmasından vazgeçmesi gerekiyor" dedi.

Bazı Avrupa ülkelerinin topraklarında ABD'nin nükleer silahlarının bulunmasının Rusya için kabul edilemez olduğunu dile getiren Lavrov, bu silahların ABD'ye dönmesinin zamanının çoktan geldiğini kaydetti.

Batı'nın Rusya'ya yasal bağlayıcılığı olan güvenlik garantileri sunmaya hazır olduğunu henüz görmediklerini dile getiren Lavrov şöyle devam etti:

"Bu hedeflere ulaşmak, bizim için ilkesel önem taşıyor. Bunlar, Ukrayna ve Gürcistan'ın İttifak üyeleri olmasını öngören Bükreş Formülü'nün geri çekilmesi de dahil NATO'nun daha fazla genişlemesinden vazgeçilmesidir.

Batılı ülkeler, önceden SSCB'de yer alan ve İttifak üyesi olmayan ülkelerdeki altyapıyı askeri faaliyetler yürütmek için kullanmak da dahil bu ülkelerin topraklarında askeri tesisler kurmaktan vazgeçmelidir. NATO'nun saldırı amaçlı olanlar da dahil askeri potansiyelleri ve altyapısı, Rusya-NATO Kurucu Senedi'nin imzalandığı 1997 yılındaki haline döndürülmelidir."

"Ukrayna konusunda Batıyı suçladı"

Silahsızlanma konusundaki bir konferansta konuşan Lavrov, Ukrayna'daki trajediyi 'orada ortaya çıkan suç rejiminin Batılı hamilerinin yardım ve yataklığının bir sonucu' olarak niteledi.

Rusya'nın Ukrayna'da nükleer silah bulunmasının önüne geçmek için tüm önlemleri aldığını belirten Lavrov, Rusya'da kara bazlı orta ve kısa menzilli füzelerin daha önce de, şu anda da bulunmadığını vurguladı.

"Ukrayna'nın nükleer silah açıklamasına yanıt"

Kiev'in nükleer silahlarla ilgili sorumsuz açıklamalarının boş bir meydan okuma olmadığın söyleyerek Ukrayna'nın hala Sovyet nükleer teknolojisine ve bu tür silahları tedarik etme araçlarına sahip olduğuna dikkat çeken Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sizi temin ederim ki, uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak, kitle imha silahlarının yayılmasını önleme yükümlülüklerine bağlılığını koruyan Rusya, Ukrayna'da nükleer silahların ve ilgili teknolojilerin ortaya çıkmasını önlemek için gerekli tüm önlemleri alıyor. Herkesin bu sorunun çözülmesi gerektiğinin farkında olduğunu umuyorum."

Lavrov, "Günümüzde Zelenskiy rejiminin komşu ülkeler ve genel itibarıyla uluslararası güvenlik için oluşturduğu tehlikeler, Kiev'deki iktidarın kendi nükleer silahlarını edinme planlarına yönelik tehlikeli oyunlar oynamasının ardından önemli ölçüde arttı" vurgusunu yaptı.

Sputnik