image

PeyamaKurd - ABD ile yeniden ilişkilerin düzelmesine yönelik şartlar sıralayan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin yaptırımları kaldırması ve mevcut tutumunu değiştirmesi durumunda müzakere masasına oturabileceklerini ifade etti.

Cevad Zarif, İran devlet televizyonu Press TV'ye yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1 ülkeleri) ile İran arasında 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmayla ilgili konuştu.

"Yaptırımlar kaldırılır ve ABD tutumunu değiştirirse ancak o zaman müzakerelere başlayabiliriz" diyen Zarif, "İran'ın finansal varlıkları, ABD'nin siyaseti nedeniyle Güney Kore ve Japonya'da bloke edildi. Bu yaklaşım değişmeli" açıklamasına yer verdi.

Zarif, Avrupalıların karar vermek için ABD'nin onayına ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Avrupalılar nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmedi, hükümetleri her ne kadar anlaşmadan bahsetse de şirketleri ABD'nin sözünü dinliyor" sözlerini kullandı.