image

PeyamaKurd - Afganistan'daki süreç ile ilgili açıklamada bulunan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin Taliban'ın kurduğu geçici hükümetin Afganistan'ı yeniden inşa çabalarına destek vereceğini dile getirdi.

Çin'deki Şinhua ajanının haberine göre Dışişleri Bakanı Vang Yi, Katar'ın Doha kentinde Taliban temsilcileri ile görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Vang, Taliban'ın kurduğu geçici hükümet ile Pekin yönetimi arasındaki ilk üst düzey temas olan görüşmede, "Çin'in Afganistan'da istikrarı sağlamaya ve ülkeyi yeniden inşa etmeye yönelik çabalara destek vereceğini" dile getirdi.

Uluslararası toplumun Taliban ile rasyonel ve pragmatik tarzda ilişki kurması gerektiğini vurgulayan Vang, ABD'nin yaptırımlarını kaldırması yönündeki çağrılarını hatırlattı.

Ayrıca açıklamasında Taliban'ın da tüm etnik grupları bir araya getirecek, kadınların ve çocukların haklarını koruyacak açıklık ve hoşgörüyü sergilemesi gerektiğinin altını çizen Vang, geçici hükümetten, Doğu Türkistan İslami Hareketi ve diğer terör örgütlerinin Çin'in güvenliğine risk oluşturmasını engellemesi çağrısı yaptı.