image

PeyamaKurd- Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin başkan seçilmesine ilişkin Avrupa Parlamentosu (AP) art arda çok sert açıklamalar yaptı. En sert tepki ise AP’nin en büyük grubu Hristiyan Demokratlar’dan (EPP) geldi.

Hristiyan Demokratların gölge Türkiye raportörü Alman milletvekili Renate Sommer, pazar günü yapılan seçimlerden sonra, “Türkiye’nin demokratik özelliğini kaybettiğini ve ülkenin artık demokrasi olarak adlandırılamayacağını” belirtti.

“Parlamento by-pass edilecek”

Ahval’e konuşan Sommer, Başkan’ın ülkeyi kanun hükmünde kararnamelerle yönetebileceğine, Parlamento’yu by-pass edeceğine dikkat çekerek hukukun üstünlüğü ilkesinin lağvedildiğini vurguladı.

“Başkan Anayasa Mahkemesi’nin hakimlerini atayabilecektir. AB bunu görmezden gelemez. AB’nin temel değerlerini açıkça yok eden bir ülke aday ülke olarak kalamaz. Üyelik müzakereleri acilen sonlandırılmalıdır” ifadelerini kullanan Sommer, “Bundan böyle AB ile Türkiye arasındaki tek bağın Gümrük Birliği olacağını ancak insan hakları ve hukuka saygı duymayan bir ülke ile ticari ilişkilerin nasıl sürdürüleceğinin ciddi bir muamma olduğunu” belirtti.

“Zulüm bir an evvel son bulmalı”

AP’nin en büyük ikinci grubu Sosyal Demokratlar da “Erdoğan’ın tek amacının mevcut otoriter yönetimini konsolide etmek olduğundan endişe ettiklerini “ belirtti. Grup Başkanı Udo Bullmann imzası ile yapılan açıklamada Erdoğan’ın acilen OHAL’i kaldırması, hukuka dönmesi ve bütün siyasi tutukluları serbest bırakması talep edildi.

Açıklamada ‘gazetecileri, hakimleri, akademisyenleri ve memurları suçlarını bilmeden ve temyiz hakkı olmadan kitlesel olarak tutuklayan baskıcı Erdoğan rejiminin siyasi muhaliflere karşı yürüttüğü zulüm bir an evvel son bulmalıdır’ denildi. Kardeş partileri CHP’nin adayı Muharrem İnce ve HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’ın başarılarını tebrik eden Sosyal Demokratlar, yarışın hiç bir şekilde adil olmadığına vurgu yaptı.