image

PeyamaKurd- Avrupa Birliği (AB), dışişleri bakanları Libya'ya silah ambargosu kararına uyulup uyulmadığını kontrol amacıyla yeni bir misyon oluşturulmasında uzlaştı.

Brüksel'de düzenlenen toplantıda,  Avusturya, İtalya ve Macaristan'ın yeni misyonla ilgili çekincelerini paylaştı.

Libya'ya silah ambargosunun uygulanıp uygulanmadığının kontrol edilmesi için yeni bir AB misyonu konusunda prensip kararı aldıklarını söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Bu misyonun Libya’ya silah getirenlerin rotasına yani Doğu Akdeniz'e yönelen bir donanma bileşeni de olmalı" ifadesini kullandı.

Maas, Libya'ya silah teslimatları konusunda kapsamlı bir durum değerlendirilmesi yapılabilmesi için misyon kapsamında mutlaka gemilerin de görev yapması gerektiği görüşünü paylaştı.

Avusturya, Macaristan ve İtalya gibi AB ülkeleri ise misyonun donanma bileşenine karşı çıkıyor.

Bu ülkeler yeni misyonun donanma ayağının olması halinde tıpkı Akdeniz'de 2015'de başlatılan Sophia misyonunda yaşandığı gibi daha çok sığınmacıların kurtarılacağını, dolayısıyla asıl hedefine hizmet etmeyeceğini belirtiyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, 2015 yılında AB’nin düzensiz göç ve insan kaçakçılarıyla mücadele için başlattığı Sophia misyonuna değinerek "Sophia misyonu sona erdi. Yeni misyon öncelikle (Libya) hava sahasının izlenmesine odaklanmalı" diye konuştu.

Schallenberg, gemilerin ise Sophia misyonu sırasında Akdeniz'de görev yaptığı alanın dışına çıkması gerektiğini söyledi.

Schallenberg'e göre bu bölge Libya’nın doğusu olmalı. İtalya ve Macaristan dışişleri bakanları da benzer görüşleri dile getirdi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise Akdeniz’deki yeni misyonun ağırlık noktasının silah ticaretini engellemek olması gerektiğini vurguladı.