Hollanda Ermeni Soykırımını tanıyacakmı?

Hollanda Ermeni Soykırımını tanıyacakmı?

Türkiye ile diplomatik ilişkileri askıya alan Hollanda, 1915'de Türkiye'de Ermeniler'e karşı gerçekleştirilen katliamı soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor.

PeyamaKurd-CU (Hıristiyan Birliği) tarafından önerilen Ermeni katliamını soykırım olarak tanıma tasarısına, hükümeti oluşturan diğer üç partiden de destek geleceği belirtiliyor.

CU Milletvekili Joel Voordewind, basına yaptığı açıklamada parlamento çoğunluğunun 1915'de yaşanan olayları soykırım olarak tanınmasından yana olduğunu söyledi. Hollanda parlamentosu aynı zamanda, hükümetten 24 Nisan'daki soykırımı anma töreni için Ermenistan'a ilk defa bakan düzeyinde katılmalarını da talep ediyor.

Hollanda hükümeti, söz konusu öneriye cevap vermiş değil ancak Hollanda basınına göre, Lahey’in tepkisi olumlu olacak.

Uzun süreden beri, sürekli uluslararası düzeyde konuşulan 1915 Ermeni katliamının nasıl tanımlanması gerektiği tartışması Hollanda’nın da gündeminden düşmemişti.

Hollanda hükümeti, 2004 yılında Hıristiyan Birliği'nin önerisiyle Ermenilere karşı gerçekleştirilen katliamı tartışmış ve Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin, Ermeni soykırımını tanıma şartına bağlı olmasını oy birliği ile kabul etmişti.