ABD’den İran’a nükleer anlaşmaya ilişkin çağrı

ABD’den İran’a nükleer anlaşmaya ilişkin çağrı

PeyamaKurd - Avusturya'nın başkenti Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) nükleer güvenlik açısından üstlendiği rolün çok önemli olduğuna dikkat çeken ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette, İran'ın Ajansla tam bir işbirliği içinde hareket etmesi ve nükleer anlaşmanın gereklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu. 

UAEA'nın nükleer güvenlik açısından üstlendiği rolün çok önemli olduğuna değinen Brouillette, İran'ın Ajansla tam bir işbirliği içinde hareket etmesi ve nükleer anlaşmanın gereklerini yerine getirmesi istedi. 

UAEA tarafından organize edilen 4 gün sürecek Uluslararası Nükleer Güvenlik Konferansı'nın ilk gününde "Çabaların Sürdürülmesi ve Güçlendirilmesi" başlıklı toplantı gerçekleştirildi. 

Toplantı ile ilgili açılış konuşmasını gerçekleştiren UAEA Başkanı Grossi, konferansa yaklaşık 60 bakan ve bakan yardımcısının katılımının nükleer güvenliğe verilen önemi ortaya koyduğunu belirtti. 

UAEA Başkanı Grossi açıklamasında, nükleer güvenliğin sürdürülmesi için başta Ajans bünyesinde olmak üzere bugüne kadar ciddi çalışmalar yapıldığını ve önemli adımlar atıldığını belirterek, bu konuda daha fazla çabaya ihtiyaç olduğuna değindi. 

Grossi, küresel sınamaların yaşandığı ve nükleer faaliyetlerin kalıcı yönde geliştiği bir dönemden geçildiğini dile getirerek, "Nükleer ve radyoaktif maddeler, toplumlara zarar vermek, korku ve baskı unsuru olarak kullanmak isteyen kötü niyetli gruplar için cezbedici bir güce sahip" uyarısında bulundu.