Maruf: Bileşenler olmadan Kürdistan parlamento seçimleri yapılamaz

Maruf: Bileşenler olmadan Kürdistan parlamento seçimleri yapılamaz

PeyamaKurd - Bileşen İşlerinden Sorumlu Bölge Bakanı Aydın Maruf, bileşenlerin katılımı olmadan Kürdistan Parlamento seçimleri yapılamayacağını söyledi.

K24 haber bültenine konuk olan Aydın Maruf, bileşenlerin parlamento ve toplumdaki varlığının önemine değinerek, “Bileşenlerin katılımı olmadan Kürdistan parlamento seçimleri yapılamaz.” dedi.

Irak Federal Mahkemesinin kararının anayasaya, bileşenlerin varlığına ve bir arada yaşam kültürüne aykırı olduğunu belirten Maruf, söz konusu kararın Kürdistan Bölgesi'nde kanunla düzenlenen kota sistemine aykırıydı.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) bileşenlere ve kota sisteminin kaldırılmasına yönelik tutumunun çok ciddi olduğunu söyleyen Bakan Maruf, “Tüm tarafların KDP gibi bileşenlerin haklarını savunmaları gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Kürdistan Parlamento Seçim Yasası'nın 36. maddesine göre 5 kota sandalyesi Keldani, Asuri ve Süryanilere, 1 sandalye Ermenilere, 5 sandalye ise Türkmenlere ayrılmıştı ancak, 21 Şubat’ta Federal Mahkeme, söz konusu 11 sandalyeyi iptal etti.