Kürdistan Bölgesi'nin bu yılki petrol geliri açıklandı

Kürdistan Bölgesi'nin bu yılki petrol geliri açıklandı

PeyamaKurd - Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığının hazırladığı raporda, 1 Nisan 2023'ten bu yana 9 sahada 45 milyon varil petrol üretildiği bildirildi.

Petrol ihracatının askıya alınmasının üzerinden bir yıl geçerken, Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Bağdat'a teslim edilen petrol miktarı, yurt içi petrol satışları ve gelirleri hakkında bir rapor yayımladı.

Rapora göre 25 Mart 2023'te petrol ihracatının askıya alınmasından önce Kürdistan Bölgesi'nde 14 sahada petrol üretimi yapılırken, kararın ardından 5 sahada üretim askıya alındı. Böylece sadece 9 sahada üretim devam etti.

"Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki petrol"

Raporda, 1 Nisan 2023'ten bu yana 9 petrol sahasında üretilen 45 milyon varilden 11,8 milyonunun Irak Petrol Bakanlığına teslim edildiği belirtiliyor.

Kürdistan Bölgesi'nde üretilen petrolün Irak Petrol Bakanlığına teslim edilmesinin süreci 25 Haziran 2023'te başladı ve geçen yılın aralık ayın başına kadar devam etti. Kürdistan Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanı Awat Şeyh Cenab, Irak'ın bu süre zarfında bölgeye üretim ve sevkiyat maliyeti için herhangi bir para göndermediğini belirtti.

Üretim ve sevkiyat maliyetinin Irak tarafınca gönderilmemesin ardından Kürdistan Bölgesi Hükümeti, aralık ayının başından itibaren Irak Hükümetine petrol teslimatını durdurdu.

Irak Petrol Bakanlığına teslim edilen miktarı Kürdistan Bölgesi'ndeki toplam petrol üretim hacminden çıkartıldığında, geriye sadece 33 milyon 900 bin varil petrol kalıyor. Bu miktar ise 2 kısma bölünür, şirketlerin payı olan yüzde 45'lik kısmı yaklaşık 15 milyon 250 bin varil iken, diğer kısmı (Kürdistan Bölgesi Hükümetine kalan) yaklaşık 18 milyon 650 bin varil.

"Yurt içi petrol satışı ve rafinajı"

Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının askıya alınmasının ardından akaryakıt ürünlerinin üretimi arttı. Bu kapsamda Doğal Kaynaklar Bakanlığının hem Kar hem de Lanaz rafinerileri aracılığıyla benzin üretim seviyesini arttırması, benzin fiyatlarında ciddi bir düşüşe neden oldu.

Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığının raporuna göre 1 milyon varil petrolden fazla benzin üretilip uygun fiyata piyasaya sürüldü. Bunun sonucunda (normal) benzinin fiyatı 780 dinarın altına düştü.

Sonuç olarak Kürdistan Bölgesi Hükümetinin sattığı 17,65 milyon varil petrol kaldı. Varil başına ortalama 31,3 dolardan satılan petrolün toplam geliri 552 milyon 445 bin dolardı.