Irak Cumhurbaşkanı Reşit, ABD Bağdat Büyükelçisi ile görüştü

Irak Cumhurbaşkanı Reşit, ABD Bağdat Büyükelçisi ile görüştü

Peyamakurd - ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski ile bir araya gelen Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit, Bağdat ve Erbil, Kürdistan Bölgesi'nin bütçe ve maaş sorununu çözmek istediğini belirtti.

Abdullatif Reşit, Alina Romanowski’yi  Selam Köşkünde kabul etti.

Görüşmeye dair Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre; Kürdistan Bölgesi bütçesi ve maaşlarının görüşüldüğü toplantıda Irak Cumhurbaşkanı, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasa, hukuk ve siyasi anlayışa uygun bir şekilde çözülmesinin önemine vurgu yaptı.

Açıklamaya göre; Reşit, tarafların bütçe sorunu, Kürdistan Bölgesi maaşlarının Irak  memur maaşlarının ödenmesine benzer şekilde çözülmesi için görüşmeleri sürdürülmesinden yana olduğunu ifade etti.

Washington ile Bağdat ilişkilerine de değinen Irak Cumhurbaşkanı, ulusal egemenliğe saygı temelinde,  tüm  alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesi, ilişkilerin her iki ülkeye hizmet edecek şekilde inşa edilmesi ve güçlendirilmesinde ısrarlı olduklarını vurguladı.

Toplantıda ayrıca ceza süreleri dolmasına rağmen tahliye edilmeyen tutukluların durumları da değerlendirildi.

Abdullatif Reşit, cumhurbaşkanlığı, yargı konseyi, adalet ve içişleri bakanlıkları ile milli güvenlik danışma bakanlığından oluşan bir komisyon oluşturulduğunu, komisyonun hükümlülerin davalarının ve cezalarının bitiş tarihlerinin takibini yaparak, öngörülen sürede salıverilmelerini sağlanacağı konudan taahhütte bulundu.

Alina Romanowski ise ülkesinin Irak'la ilişkileri geliştirme ve her iki dost halka  hizmet edecek şekilde işbirliğini güçlendirme arzusunu yineledi.