APIKUR: Irak Hükümeti gerekli adımları atmadı

APIKUR: Irak Hükümeti gerekli adımları atmadı

PeyamaKurd - Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR), Irak Hükümetinin Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının yeniden başlatılmasına yönelik gerekli adımları atmadığını kaydetti.

APIKUR’dan dün (23 Mart 2024) yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının askıya alınmasının üzerinden bir yıl geçtiği anımsatılarak, bunun Kürdistan Bölgesi'ndeki uluslararası petrol şirketlerini olumsuz etkilediği belirtildi.

Petrol ihracatının 25 Mart 2024’te askıya alınmasının Irak Hükümetine, Kürdistan Bölgesi Hükümetine ve uluslararası petrol şirketlerine milyarlarca dolara mal olduğu aktarılan açıklamada, “O tarihten bu yana ne APIKUR ne de üye şirketleri Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinden petrol ihracatının yeniden başlatılması yönünde herhangi bir teklif almadı” dedi.

APIKUR üyesi 8 şirketin Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile olan sözleşmelerine bağlı kalacağı bildirilen açıklamada, “APIKUR, bir anlaşmaya varmak ve Irak-Türkiye boru hattı üzerinden petrol ihracatını yeniden başlatmak için ilgili taraflarla görüşmelerini sürdürüyor” ifadesi kullanıldı.

APIKUR Sözcüsü Myles Caggins, "İhracatın askıya alınması ne kadar uzun sürerse Irak halkı, ekonomisi ve yatırım itibarı da o kadar zarar görecek. Irak Hükümeti, Türkiye'nin Ekim 2023'te boru hattının petrol ihracatına hazır olduğunu açıklamasına ragmen, Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının yeniden başlatılmasına yönelik gerekli adımları atmadı” diye belirtti.