Ordu komutanı taraf değiştirdi

Ordu komutanı taraf değiştirdi

PeyamaKurd - Yemen'in güneyindeki geçici başkent Aden'de Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'yi destekleyen kuvvetler ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi bünyesindeki Hizam Emni güçleri arasındaki çatışmalar Aden’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı civarında devam ediyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken buna karşılık Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Güney Geçiş Konseyi üst düzey yetkililerinden Hani Bin Breik, kontrolündeki savaşçı güçlerin Aden şehir merkezindeki Hadi kuvvetlerinin elindeki Yamamah Başkanlık Sarayını kuşattığını, Aden’deki 3 ve 4’üncü Cumhurbaşkanlığı Koruma Tugaylarının ise saf dışı bırakıldığını duyurdu.

Yemenli komutan taraf değiştirdi

Yemen'de meşru hükümete bağlı Özel Kuvvetler Komutanlarından Tuğgeneral Fadıl Baiş, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi kuvvetlerine katıldığını açıkladı.

Güney Geçiş Konseyi tarafından yayımlanan bir videoda Baiş’in , meşru hükümet güçlerinden ayrılarak askerleriyle Güney Geçiş Konseyi güçlerine katıldığını duyurdu.

Baiş, "Asker ve subaylarımızla başkanı Aydarus ez-Zubeydi olan Güney Geçiş Konseyi güçlerine katıldığımızı duyuruyoruz." diyerek, Özel Kuvvetler komutasındaki diğer askerlere de Güney Geçiş Konseyi'ne katılmaları çağrısında bulundu.

Baiş, meşru hükümete bağlı Özel Kuvvetlerden son dönemde ayrılan ikinci komutan oldu.

Çatışmalar, Hadi kuvvetlerinin Aden’de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi’ni destekleyen göstericilere saldırması sonrasında bu haftanın başlarında patlak verdi. Şimdiye kadar, 10 sivil olmak üzere 23'ten fazla insan öldürüldü.

22 milyon kişinin yaşadığı Yemen'de 4 yılı aşkın süredir yaşanan istikrarsızlık nedeniyle 10 Milyona yakın insan açlık tehdidi ile karşı karşıya bulunmakta. Dünyanın en fakir ülkelerden biri olan Yemen’de  kıtlık, açlık, temiz suya erişimin olmaması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklik gibi nedenlerle salgın hastalıklar her geçen gün artıyor.