Taliban görüşmeleri: "ABD’nin çabaları şüpheli…"

Taliban görüşmeleri: "ABD’nin çabaları şüpheli…"

PeyamaKurd - Taliban, ABD ile yürütülen barış görüşmelerine ilişkin Amerikan tarafının barışa bağlılığına şüphe ile yaklaştıklarını açıkladı.

İngiliz haber ajansı Reuters'in haberine göre Taliban sözcüsü Mullah Haibatullah Akhundzada, Müslümanların kurban bayramını kutladığı bir mesaj paylaştı.

Taliban Sözcüsü açıklamasında, "Amerika'nın vahşi bombalamaları müzakere süresince devam ediyor. Askeri ve siyasi yetkililer tarafından sivil alanlara saldırılar, çelişkili açıklamalar süreç hakkındaki niyetlerinize ilişkin belirsizlik bulutu oluşturdu. Karşılıklı güven, başarılı bir müzakere sürecinin temelidir, bu nedenle bu tür olumsuz eylemlerin durdurulması şarttır” ifadesi kullanıldı.

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonunun (UNAMA) raporuna göre Afganistan'da 2019'un ilk 6 ayında en az 3 bin 812 sivil öldü veya yaralandı. Ülke genelinde yılın ilk yarısında bin 366 sivil hayatını kaybederken; 2 bin 446 kişi de yaralandı.

Toplam ölü ve yaralı sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 27 düştü ancak hükümet ve NATO önderliğindeki güçlerin gerçekleştirdiği operasyonlarda hayatını kaybeden sivillerin sayısı yüzde 31 arttı.

1 Ocak-30 Haziran 2019 arasında Taliban ve diğer grupların saldırılarında 531 Afgan hayatını kaybederken bin 437 kişi de yaralandı. Hükümet ve koalisyon güçlerinin operasyonlarında ise 717 Afgan ölürken 680 kişi de yaralandı.